SZJ – Odprtje razstave v Osrednji knjižnici Celje

Celje, 5. maja 2015
SPOROČILO ZA OBJAVO
Odprtje razstave Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji v Osrednji knjižnici Celje

V torek, 5. maja 2015, so v Osrednji knjižnici Celje odprli razstavo fotografij Tamare Bizjak z utrinki otrok indijske šole Piali Ashar Alo in tamkajšnje vasi. Razstava je spremljevalni dogodek okoljsko-humanitarne akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji, ki že 7. leto poteka pod pokroviteljstvom nekdanje poslanke Evropskega parlamenta dr. Romane Jordan in ki jo bodo 18. 5. 2015 v Celjskem domu zaključili z istoimenskim dobrodelnim koncertom v izvedbi I. gimnazije v Celju, častni gost koncerta pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. »Razstava odstira nostalgične spomine, med svojim službovanjem v državah tretjega sveta sem vso bedo in srečo tamkajšnjih otrok doživela tudi sama,« je na odprtju razstave povedala direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj.

Šolo Piali Ashar Alo (v prevodu »Luč upanja za Piali«) sta leta 2008 v indijski podeželski vasi Piali blizu Kolkate ustanovila Slovenka Mojca in njen mož Anup Gayen, z željo, da bi pomagala revnim otrokom do opismenjevanja in osnovne izobrazbe. V prvem letu delovanja sta Mojca in Anup napolnila klopi tako, da sta otroke našla na bližjih cestah in vaških poteh ter prepričala njihove starše, naj jih vpišejo v šolo, da si bodo tako zagotovili vsaj minimalne možnosti, da se kdaj dvignejo nad poulično življenje. Danes je Piali Ashar Alo že zrasel v izobraževalni center, ki združuje osnovno šolo, poklicno usposabljanje in druge izobraževalne programe, kot sta opismenjevanje odraslih in uporaba računalnikov za mlade. V letu 2015 je na osnovno šolo vpisanih že 122 otrok, gradnja prvega nadstropja lastne šolske stavbe je tudi že v poteku, saj prošnje za vpis danes presegajo zmožnosti prostora. K temu so veliko pripomogli tudi mladi, posamezniki in organizacije iz Slovenije.

Potrebno je poudariti, da je zgodba šole Piali Ashar Alo tudi slovenska zgodba. Združuje prostovoljce, donatorje, šolarje, dijake in prijazne ljudi, ki nesebično namenjajo svoj čas, znanje in nekaj svojih sredstev za uresničitev skupnega cilja: omogočiti izobrazbo in temeljne človekove pravice nekaterim izmed najšibkejših otrok in mladih žensk na svetu.
Fotografije Tamare Bizjak nam predstavijo to zgodbo na poseben način. Govorijo o preprostem načinu življenja v veliki večini nepismenih in neizobraženih vaščanov, ki pa so tudi veliko manj obremenjeni s stresom, ki ga dandanes čutimo v pestrem ritmu sodobnega življenja. Otroci, ki hodijo v šolo, so veseli že zato, ker se lahko učijo. Zanje prejeti dva obroka hrane na dan ni nekaj samoumevnega. Veseli so, ker lahko nekaj šolskega časa namenijo tudi ustvarjalnim dejavnostim in igranju s svojimi vrstniki.

Dr. Romana Jordan že 7 let združuje slovenske učence in dijake ter posameznike v akciji Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji, kjer so z odprodajo odpadnega papirja in z drugimi dobrodelnimi aktivnostmi skupaj zbrali že več kot 300 ton papirja in 27.000 evrov. Letos v organizaciji Humanitarnega društva Luč upanja in z velikodušnim sodelovanjem I. gimnazije Celje pripravljajo dobrodelni koncert, katerega častni gost bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pričakujejo tudi indijskega veleposlanika, na koncertu pa bosta razmere v Pialiju in šolo Piali Ahsar Alo predstavila tudi zakonca Gayen, ki sta pravkar na obisku v Sloveniji.

»Mojca in Anup sta čudovita, dobra človeka, ki najrevnejšim indijskim otrokom nudita izobrazbo, osnovno higieno, hrano, sta tudi njihova čustvena in moralna opora, ki je otroci pri svojih starših večinoma niso deležni. Za vsako deklico se borita, da se ne poroči že pri 12 letih, ampak da čim dlje nadaljuje svoje šolanje,« svojo izkušnjo prostovoljstva in dela z otroki v Pialiju opisujeta prostovoljki Sara Mezek in Lea Žakelj.

Ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc pa odgovor na to, kaj današnji svet resnično potrebuje, vidi v ljubezni: »Tisti, ki imajo vsega dovolj, ljubezen potrebujejo za to, da lahko razumejo tiste, ki imajo vsega premalo, in da so jim pripravljeni pomagati. Tisti, ki imajo vsega premalo, pa ljubezen potrebujejo, da še zmorejo zaupati prvim, tistim, ki vladajo svetu, in da ohranijo upanje. Prva gimnazija v Celju v akciji sodeluje že vrsto let in podpirali jo bomo tudi vnaprej, saj naše malo dejanje pomoči predstavlja velika dejanja ljubezni, s čimer podpiramo tudi plemenito poslanstvo zakoncev Gayen, mladim na naši šoli pa prenašamo pomembne vrednote solidarnosti, ljubezni, sodelovanja, pomoči.«

Svojo izkušnjo prostovoljnega dela v indijski šoli je predstavila tudi dr. Romana Jordan, ki je že 7 let pokroviteljica in idejna vodja akcije. »Za sodelovanje v akciji smo skušali navdušiti slovenske učitelje, da bi tako po šolah naredili nekaj dobrega za otroke v Pialiju in hkrati za nas v Sloveniji: krepimo okoljsko zavest in papir kot odpadek spreminjamo v surovino za ponovno uporabo, z denarjem od njegove odprodaje pa na drugem koncu sveta nekomu plačamo celoletno šolnino, oskrbo s hrano, zdravila, delovanje šole … Ko enkrat doživiš svet revnega indijskega podeželja, dobi beseda revščina povsem drug pomen. Prav zato vztrajamo pri pomoči otrokom na drugem koncu sveta: ker tam ni nobene socialne institucije, na katero bi se lahko obrnili, do tamkajšnjih revnih ne seže nobena druga pomoč. Kljub temu so tamkajšnji otroci vedno nasmejani in so srečni. In to srečo preko fotografij sejejo tudi milje in milje daleč po svetu, o čemer se lahko prepričate tudi sami z ogledom razstavljenih fotografij,« je zbrane v Osrednjo knjižnico Celje povabila nekdanja evropska poslanka.

Dogodek je povezoval Jurij Martinčič, s svojo fantovsko razigranostjo in ubranimi glasovi pa so odprtje popestrili Oktet Kajuh s I. gimnazije v Celju pod vodstvom zborovodje prof. Tomaža Marčiča. Razstava je v Osrednji knjižnici Celje na ogled do koncerta, ki bo 18. maja 2015 ob 18. uri v Celjskem domu. Ves izkupiček od prodanih vstopnic je namenjen neposredno otrokom Pialija, vstopnice po 5 evrov za mlade in 8 evrov za odrasle pa so na voljo v TIC-u Celje (Krekov trg 3).

Dodatne informacije:
dr. Tanja Ozvatič, piali.ashar.alo@gmail.com 031 842 593 – organizacijski odbor akcije
Polonca Bajc Napret, polonca.bajc@knjiznica-celje.si, 041 738 041 – Osrednja knjižnica Celje