Izračunajmo svojo energetsko-podnebno prihodnost

Izračunajmo svojo energetsko-podnebno prihodnost

V četrtek, 10. septembra 2015, je ob 9. uri na Gospodarski zbornici Slovenije potekalo srečanje z novinarji, na katerem je v okviru projekta EN-LITE (www.en-lite.si) potekala predstavitev Globalnega kalkulatorja (www.globalcalculator.org), ki je orodje, ki lahko pomembno prispeva h krepitvi strokovno utemeljene razprave o naši energetski prihodnosti.

Globalni kalkulator so razvili strokovnjaki iz več kot desetih mednarodnih organizacij. Sestavili so model svetovnih energetskih, podnebnih, prostorskih in prehrambnih sistemov do leta 2050 ter ga ponudili kot spletno prosto dostopno interaktivno orodje. Kalkulator zainteresiranim prebivalcem našega planeta omogoča preverjanje, kako različni življenjski slogi (od prepotovanih kilometrov na osebo do porabe kalorij, prehrane, energije, materialov in prostora)  vplivajo na doseganje in uresničevanje naših podnebnih, energetskih in drugih ciljev.

Kaj o uporabi globalnega kalkulatorja menijo slovenski odločevalci in strokovnjaki? Ali lahko kalkulator prispeva k izboljšanju razumevanja povezav med življenjskim slogom in porabo energije? Kako lahko to pozitivno vpliva na snovanje nacionalnih strategij in oblikovanje politik – energetskih, gospodarskih, podnebnih, prostorskih…? O vsem tem in še več so spregovorili gostje na novinarski konferenci:

  • Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo,
  • Jamie Hilton, namestnik britanske veleposlanice v Sloveniji ,
  • Marjan Mačkošek, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije,
  • Franc Žlahtič, predsednik Slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega sveta – WEC,
  • Romana Jordan, pomočnica direktorja Instituta Jožef Stefan,
  • Alojz Poredoš, predsednik Sveta za energetiko Slovenske akademije znanosti in umetnosti,
  • Iztok Tiselj, predavatelj na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani,
  • Mojca Suvorov, vodja sektorja za okoljske statistike na Statističnem uradu RS.

Globalni kalkulator sta kot predstavnika projekta EN-LITE predstavila dr. Tomaž Žagar in Mojca Drevenšek.